140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Дивите свине в ЛРС-Годеч са малко, компенсират с хищници

ловеч лов

Едва 7 отстреляни диви свине през целия сезон. Това е скромната картина на най-популярния лов в ЛРС-Годеч.

Ето как са разпределени активите там. С три точни попадения са ловците от с. Шума, две слуки са имали в Първа градска дружина, а по веднъж са се разписали във Втора градска дружина и в с. Дракьовци.

Далеч са от изпълнението на заложения план от 38 диви свине, но утехата е, че не намират мъртви животни и има надежди популацията на дивеча с времето да се възстанови.

Впрочем, срещани са доста повече от реализираните диви свине, но са пропуснати по различни причини. Просто животните са пръснати и се движат поединично, а това ги прави и още по-предпазливи. 

С оглед на липсата на диви свине ловците стрелят по хищници – имали са попадения и по време на груповия лов, и на индивидуални излети. Може да се похвалят с 4 отстреляни вълка през тази зима, в добавка са 71 чакала и 33 лисици.

ловеч лов

С чакалите трябва да се заемат по-сериозно, понеже се вижда, че бързо се адаптират и множат при тях въпреки преобладаващо планинските терени. Не са ги имали допреди десетина години, но сега вече са повсеместно и това ще създава проблеми на дребния дивеч.

На територията на сдружението са отстреляни 30 сърни – изцяло при подборен отстрел. Този дивеч се радва на добра популация, виждат се сърни почти навсякъде из ловищата, а местните ловци са доволни, че са съумели да ги съхранят във времена, през които са били на критичния минимум.

И един фрагмент от ловно-стопанската дейност на Рибарската дружина към сдружението. Проведено е есенно зарибяване на стопанисваните рибарници. Закупени са около 500 кг отрасли шарани по 1-2 кг и са извозени до новия си дом от шараново стопанство в Благоевградско.

Краткият отчет на изминалия ловен сезон на ЛРС-Годеч бе направен с любезното съдействие на ръководителя Радослав Димитров.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ