140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Фазаните поддържат самочувствието на ловците от ЛРС-Левски

левски лов

Макар да има известно преразпределение на приоритетите през последните години, в ЛРС-Левски все още на лова на дива свиня се гледа като на най-престижен. Затова нека му дадем предимство при отчета, който ще направим с любезното съдействие на ръководителя на сдружението Георги Янков.

Общо 20 диви свине са реализирани на територията на ЛРС-Левски. Но този лов е съсредоточен в няколко дружини, които имат и най-подходящи местообитания. В с. Асеневци имат 8 точни попадения, със 7 диви свине са в с. Стежерово, в с. Трънчовица са отсреляли 4 животни. На основание на тези резултати и данните от проведената пролетна таксация за предстоящия сезон  е предложен и утвърден план за отстрел на 52 диви свине.

левски лов

Предвид преобладаващо равнинните площи в ловностопанските райони на сдружението, може да се каже, че фазаните поддържат самочувствието на местните ловци, че правят нещо за обогатяване на природата. Повсеместно реалният запас надвишава допустимия. С оглед на това звучи учудващо, че планът за отстрел е изпълнен едва на 30%.

Дивите зайци са наполовина от допустимия запас и не ловуват на тях, а цените им са твърде високи за скромните финансови възможности на сдружението, за да се мисли за разселване.

левски лов

С водоплаващия дивеч има отстъпление и това е основно заради меката и безснежна зима. Отчетени са едва 322 зеленоглави патици при 750 за предходната година. В района има много микроязовири, а преминава и река Осъм, та възможности за лов на водоплаващи не липсват.

По-обнадеждаващо звучи статистиката по отношение на хищниците. Изпълнението на плана е около 70% и при чакали, и при лисици. Отчетени са 264 отстреляни чакала и 96 лисици. В повечето дружини има активни хищничари, които практикуват индивидуален лов и вършат добра работа.

Първенци в отстрела на хищници са ловците от с. Козар Белене с 28 чакала и 17 лисици. Силни резултати отчитат и в с. Обнова, където имат 14 чакала и 12 лисици. Градската дружина в Левски е с 14 чакала и 2 лисици.

Както се вижда, ловците от сдружението са натрупали актив през отминалия сезон – къде значим, къде по-скромен. Това са кратки извадки от случилото се при тях, а как ще е през настоящия сезон, предстои да видим.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ