ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Отстреляха три вълка от глутницата в околностите на с. Велешани

вълци велешани

Има голяма полза от дадените преди дни от ЛРС-Кърджали разрешителни за индивидуален лов на хищници на ловци от дружините в селата Бойно и Гледка.

Вече са отстреляни три вълка от глутницата, която нападна, умъртви и изяде десетки домашни животни в с. Велешани и околните села. Мерките срещу хищниците бяха предприети съвместно от сдружението и Държавно ловно стопанство „Женда“ в Кърджали след сигнал на кмета на село Велешани Севим Салиф за зачестили нападения на вълци над домашни животни.

Ловци излизат срещу вълците в помощ на стопаните във с. Велешани

На 3 май привечер Ферхад Ахмед и Авни Сали излизат на лов на вълци в землището на с. Велешани. Хора от селото им помагат, като им показват пътеките, по които най-често минават вълците. Така двамата се ориентирали къде да заемат най-добра позиция.

вълци велешани

„Вълкът сам изскочил, насочил се към овца. Авни стреля пръв, защото имаше по-голям мерак. Повали вълка от 230 метра, но той не умря. Аз трябваше до го довърша – казва Ферхад, които освен добър хищничар е и ловен надзирател в сдружението. –

Кметът на с. Велешани Севим Салиф остана много доволен. Обеща ни едно агне. Хората от селото също ни благодариха. Ние благодарим на председателя на дружината в с. Бойно Димитър Митрев и на груповия отговорник за организацията и дадената ни възможност да помогнем на животновъдите от района“ – добавя Ферхад Ахмед.

Другите два вълка са отстреляни на границата между сдруженията в Кърджали и Момчилград от ловци от момчилградското сдружение.

вълци велешани

„Ние сме уникална държава. Стопаните пускат безнадзорно животните цяло лято навън, раждат се малки телета в гората. Това е една от основните причини за увеличаване на вълците, намират достатъчно храна –  казва председателят на ЛРС-Кърджали Васил Дончев. – Да не говорим, че безконтролно пуснатите домашни животи са предпоставка за катастрофи по пътищата. Вече има няколко случая коли да удрят внезапно изскочили домашни животни по пътя за Маказа. Призовавам стопаните за по-голяма отговорност.

Той е категоричен, че ловците от сдружението ще продължат да помагат на стопаните от с. Велешани и околните села в борбата с вълчата напаст.

В сигнала си до ЛРС-Кърджали и Държавно ловно стопанство „Женда“ кметът на с. Велешани Севим Салиф е посочил, че през април тази година са нападнати, умъртвени и изядени 2 крави, 8 агнета, 2 овце и 1 коза, а за шест месеца 8 крави, 1 кон, 11 агнета, 4 кози и 17 овце.

Валери КОВАЧЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

© 2020 Съюз на ловците и риболовците в България Всички права запазени Снимки: Unsplash.com Поддръжка: Дигитална Агенция “Пиксел Вижън”
Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ