НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Отстреляни са повече хищници от предвиденото в ЛРС– Полски Тръмбеш

хищници полски тръмбеш

Не всяка ловна организация може да се похвали, че се справя успешно с ограничаването на популацията на хищници. А сдружението „Ловно-рибарско дружество „Сокол” в Полски Тръмбеш през отминалия ловен сезон не само достигна, но и надмина предвидените цифри за такъв отстрел.

Това отчетоха представителите на дружините по време на годишното събрание. Така беше и през 2021 г. А през 2022 г. в ловните полета паднаха 338 чакала, което е 185 % от предвиденото, и 172 лисици – 115 %.

Отделно са другите отстреляни хищни диви животни – скитащи кучета, бялки, порове, язовци, птици.
Както се вижда, ловците обръщат най-голямо внимание на чакалите, които като изключим вълците, са най-опасният противник на дивеча и домашните животни.

Сред дружините, отчели най-добър резултат в този отстрел, са тази в селата Иванча с 80 екземпляра, в Обединение – 25, в Раданово – 24, в Куцина – 20.

Ловците в Иванча държат първенството и в отстреля на лисици – те уцелиха 50. Следват ги колегите им от Павел, Раданово, Куцина, Масларево. А в землището на Масларево падна и вълк.
Вълците отдавна притесняват ловците и стопаните на добитък в Полскотръмбешката община. Те ту се увеличават, ту намаляват, но ги има. По време на тазгодишната пролетна таксация дружините преброиха пет. Преди дни ловец от Петко Каравелово забелязал в землището на селото три. А късметът да отстрелят единствения за миналия ловен сезон вълк се падна на Димитър Кирилов и Радослав Борисов от дружината в с. Масларево.

Ограничаването на популацията на хищните диви животни на територията на Полскотръмбешката община продължава и след приключването на свинския и птичия лов, целогодишно. От началото на януари са отстреляни към 50 чакала и повече от 30 лисици.

Тези цифри показват, че вероятно и за тази година планът за отстрел на хищници ще бъде изпълнен и от ръководството на ЛРС-Полски Тръмбеш се надяват да стане така.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Scroll to Top
ЛОГО - СЛРБ