140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Къде какво кълве по родните водоеми към 21 юни

актуално 21 юни

ЯЗОВИР „ПЯСЪЧНИК“

Зачестиха случаите на хващани шарани на „Пясъка“ към 21 юни и това звучи оптимистично в началото на сезона. Даже в со­циалните групи пускат клипове как след фотосесията някои трофеи от 5-10 кг се връщат на свобода. Това винаги се посреща с аплодисменти в гилдията. Повечето достъпни брегове на най-популярния язовир в Пловдивска област са опасани от рибарски биваци и така ще е през цялото лято.

ЯЗОВИР „ИСКЪР“

Към 21 юни рибарски наплив отвсякъде, но трудни и капризни риби. Поне що се отнася до обичайните мирни видове, с които са свикнали да се занимават риболовците от брега. Нито кара­кудите, нито платиките се отчитат според очакванията, но за това си има логично обяснение – нестабилно време и чести валежи. Впрочем, такава картина е характерна за първите дни от сезона през последните години. С времето нещата ще се нормализират. Все пак имало е приятни изненади с хванати щуки на Шипочанския залив.

ЯЗОВИР „СЪЕДИНЕНИЕ“

Русенски фидеристи са посетили язовира, наричан също „Бистра“, на името на близко село. Търсили са едрите плати­ки, които се подвизават там. Хванали са по няколко от така наречените тави, както и от обичайните платики от средна големина. Имало е и доста бабушки в улова. Но да се знае: плитчините повсеместно обрастват с водорасли и работа­та с въдици от брега се затруднява. При преминаване през слоя от треви доста риби се откачат.

ЯЗОВИР „БЕБРЕШ“

С костури от средна ръка и с уклеи са се тешили ботевг­радски риболовци, посетили язовира през миналата сед­мица с въдици на плувка. Споделят, че шараните все още хвърлят хайвер и се бият в плитчините, а обичайните мирни риби не са „влезли в час“. Ще им трябва още малко време, за да се отърсят от стреса около мръстенето.

ПРЕСЕВНИ НА ТУНДЖА

Доста интересни риболовни новини идват от многобройни­те баластриери от отворен и затворен тип по поречието на река Тунджа. На Шаново хванаха първи сомове за сезона, на буй. На Ягода излизат разнообразни риби – каракуда, плати­ка, бабушка, морунаш. Някои предпочитат фидерните въди­ци, други залагат на плувка, всеки според пристрастията си. Стига само да се случи спокойно време, че при тези валежи обстановката често се усложнява, а и водата се размътва.

РЕКА СТРУМА

Изненадващо силен риболов правят в района на с. Бело поле, край Благоевград. Ловят се основно скобари, но влизат и морунаши в сметките. Рибите не впечатляват с големина, но пък се реализират ефектни серии, което не е характерно по това време. Има данни за добър риболов и край Симитли. Като цяло обаче Струма течеше пълноводна за дълго време и отзивите бяха преобладаващо негативни. Е, картината вече придобива по-привлекателен вид.

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ