НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРС-Велико Търново – През последните три месеца са отстреляни 130 чакала, 40 лисици, 31 скитащи кучета, 20 свраки

велико търново хищници

Не са малко членовете на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново, които всяка година след приключването на ловния сезон, се съсредоточават върху регулирането на популацията на хищниците.

Събраните данни сочат, че за последните три месеца са отстреляни повече от 130 чакала, 40 лисици, 31 скитащи кучета, 20 свраки. Цифрите са показателни, но констатацията, както обикновено е, че отстрелът на хищните птици се пренебрегва, затова по-нататък вниманието на ловците трябва да бъде насочено и към техния отстрел, защото присъствието им в ловните полета е осезателно.
Както обикновено, в този лов най-добре се справят дружините в Присово, Ресен, Русаля, Самоводене, Хотница, в които е създадена традиция в отстрела на хищници. А ловците от ЛРД „Ивайло” отстрелват предимно скитащи кучета, които продължават да обитават землището на Шереметя и Малки чифлик, където се появиха преди години заради вече старото сметище, в което намираха храна.

велико търново хищници


ЛРС-Велико Търново има първенци сред ловците в регулирането на запасите на хищници. Традиционно най-добри са Иван Малчев от дружината в с. Присово, Цветан Папазов, председател на дружината в с. Емен, Бюлент Йонджан от дружината в с. Русаля, Наум Гърков от дружината в Къпиново – Церова кория.

Само че и тази година все още няма отстрелян вълк. Тревожното е, че тези хищници продължават да се увеличават и по време на пролетната таксация дружините преброиха 19. Последните два – вълчици, бяха отстреляни в края на 2021 г. Сега надеждата е до края на декември да падне и такъв хищник, не само чакали и лисици.
И друга тревога – увеличават се дивите котки, които са защитен вид.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ