НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Министерството на земеделието напомня – АЧС остава актуален проблем

ачс проблем

С писмо до ръководството на НЛРС-СЛРБ Министерство на земеделието и храните изразява благодарност за проявената готовност и съдействие в процеса за повишаване на осведомеността сред ловците относно заболяването Африканска чума по свинете (АЧС), както и за работата на Съюза по изпълнението на мерките за превенция и контрол на заболяването, определени в Плана за контрол и предотвратяване разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в България за периода 2021-2023 г., одобрен с Решение № 313 от 9 април 2021 г. на Министерския съвет.

За четвърта поредна година Европейския орган по безопасност на храните (ЕОБХ) провежда кампанията „Да спрем Африканската чума по свинете”, която цели повишаване на осведомеността относно заболяването и разпространението на информационни материали сред свиневъдите, ветеринарните лекари и ловците.

Въпреки това тази силно заразна болест се разпространява в региони в Европа, които преди това не са били засегнати от този проблем.

ачс проблем

Заболяването все още е разпространено в много страни от Европейския съюз (България, Гърция, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия) и четири съседни страни (Молдова, Украйна, Сърбия и Северна Македония), като засяга домашни и диви свине, въпреки че съществуват значителни различия между отделните райони.

Ето защо от министерството напомнят, че разпространението на АЧС е актуален проблем и призовават Националното ловно-рибарско сдружение да продължи с усилията си да информира членовете си относно превенцията срещу заболяването.

Информационната кампания е важен инструмент за гарантиране адекватна подготвеност за заболяването и целта е да се повиши осведомеността на ловците относно борбата с АЧС, за да се съкрати времето за съобщаване при установяване на болни животни и да се гарантира изпълнението на предвидените мерки за превенция и ликвидиране на АЧС.

За целите на кампанията „Да спрем Африканската чума по свинете” отново е предоставен набор от информационни материали, които могат да бъдат изтеглени ТУК.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ