НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Традиционният лов на дивата свиня в ЛРС-Пещера се завръща с трофейни екземпляри

пещера лов

Традиционният лов на дива свиня за територията на ЛРС-Пещера се е завърнал.

„За последния ловен сезон отстрелът е изпълнил 70% от плана за ползване и няма нито един регистриран случай на Африканска чума по свинете“ – съобщи специалистът по лова на местното ловно-рибарско сдружение Петър Маринов.

Той уточни, че през 2022 г. са отстреляни 88 диви свине, а доказателство за доброто стопанисване на този вид дивеч е фактът, че 3 от трофеите са оценени с медали. Животното с трофей сребърният медал е паднало в ловностопанския район на село Жребичко. Бронзовите медали са от районите на Равногор и Пещера.

пещера лов

Засилва се и интересът към индивидуалния лов на сърна, отчитат още от сдружението. При този вид дивеч за 2022 г. са отстреляни 14 екземпляра. Изпълнението на плана за ползване е 50 на 100.

„От началото на този ловен сезон вече имаме отстреляни 8 животни. 5 сръндака са от района на Равногор, други два край Жребичко и още един в ловностопанския район на дружината в Розово.

пещера лов

Под 50% е отстрелът на див заек. Ловува се само на територията на двете полски дружини Капитан Димитриево и Исперихово. В тези землища са отстреляни 40 заека при план 100 броя за цялото сдружение.

Голяма част от ловците все още пазят вида, за да могат по-пълноценно да се наслаждават на този вид лов, след като три поредни години са разселвали зайци. Сега запасът е 1375 диви зайци.

Пролетната таксация е отчела и 8 броя мечки.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ