ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Гривяци има повсеместно, с тях спасяват сезона в ЛРС-Търговище

търговище лов

Ловният сезон в ЛРС-Търговище започна, както повеляват традициите – на старта първа и основна цел са пъдпъдъците. С тях обаче положението е тревожно. Много слабо присъствие, което накара местните ловци в следващите излети да търсят алтернативи. Някъде наблегнаха на гургулиците, другаде на гривяците.

Кратък анализ на положението от началото на ловния сезон направи ръководителят на сдружението Стойне Стойнев. Ето какво сподели той:

„Ако трябва да давам някакви оценки за състоянието на дивеча при нас, бих казал така: пъдпъдъците са със слабо присъствие, гургулиците имат оценка „среден“, а гривяците – „много добър“.

търговище лов

Разбира се, нашите ловци се съобразяват с това разпределение и наблягат на гривяците. Има ги повсеместно и може да се каже, че с тях се спасява сезона. С всичките условности, че този лов е труден и несигурен, успеваемостта в много случаи не е висока.

Всичко това е известно, но пък опитните ловци, заели подходящи позиции и показали упоритост и точно око, съумяват да натрупат актив. За добри резултати в първите излети споделиха колеги от селата Бистра, Александрово, Ралица, Давидово“.

Г-н Стойнев изрази умерен оптимизъм и по предстоящия и очакван с нетърпение групов лов на диви свине. Има някакво движение, всички се надяват на по-добър сезон, след опустошенията, които нанесе АЧС при тях. Впрочем, те и през миналия сезон изпълниха плана на 100% с отстрел на 47 диви свине, но с оглед на състоянието на популацията критериите са силно занижени. Сега вече имат и по-големи амбиции.

В ЛРС-Търговище успешно приключиха с лятната кампания по разселване на дивечови птици. По-рано през август доотгледаха и разселиха 1125 фазана и още толкова яребици на 90-дневна възраст. Разпределиха ги така, че да има за всичките 26 дружини в състава на сдружението.

Разселени са в подходящи местообитания, по предложение на местни ловци. Първите впечатление са, че птиците се адаптират добре в дивата среда и големи загуби няма.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ