140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Преди сезона – На Североизток пъдпъдъците са дефицитни

пъдпъдъците севетоизток

В навечерието на новия ловен сезон направихме кратка справка за състоянието на дивечовата популация от пернати в ловните полета на някои сдружения в Североизточна България. Допитахме се до ръководителите, понеже те имат най-преки впечатленя и са компетентни по темата.

Стефан Лефтеров, ЛРС-Каварна:

„Настройваме се да откриваме сезона направо с веселие. Пъдпъдъци засега няма. Големи горещини и суша, няма как да се задържат. Но имаме надежда на по-късен етап. При нас идват някъде към средата на септември. Такава тенденция наблюдаваме през последните години. И все пак да си пожелаем слука през новия сезон!”

Георги Георгиев, ЛРС-Омуртаг:

„Ако ще има някакъв лов на старта на сезона, той ще е с гургулици и гривяци. Пъдпъдъците са много редки и не си заслужава да се търсят. Иначе имаме подходящи територии за ловуване при нас, хората ще излязат, както подобава за откриване на сезона. Гривяците са трудна цел, но все пак е по-добре от нищо. Но как ще потръгнат нещата, тепърва ще видим. Да кажем, тръгваме с умерен оптимизъм”.

пъдпъдъците севетоизток

Стойне Стойнев, ЛРС-Търговище:

„Гургулици и гривяци имаме, прелитат, виждаме ги. Това ще е основна цел за нашите ловци, поне в началото на сезона. Пъдпъдъците обаче тотално ги няма, те май са загубена кауза. Ако изобщо се закачи някой по висулките, ще е добре. И то ще е само на отделни места, където все още има запазена някаква влага”.

Живко Брашнаров, ЛРС-Бяла, Русенско:

„И това лято при нас ще се наблегне на гургулиците, както се случва през последните години. Само че при тези големи горещини слънчогледовите насаждения зреят преждевременно и жътвата вероятно ще почне още през август. Това може да усложн нещата, защото гургулици се отстрелват именно сред слънчогледовите масиви. Гривяци също има, но с пъдпъдъците положението е много зле. Чувам от колеги от съседни сдружения, че и при тях е така”.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ