ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Редки пъдпъдъци и слука на гривяци сложиха начало на сезона ЛРС-Велинград

велинград лов

Стартът на новия ловен сезон за мигриращ дивеч бе отбелязан подобаващо и в ЛРС–Велинград.

В откритите и равни пространства от ландшафта още призори на 12 август отекнаха първите изстрели, които ритуално поставиха началото на ловния сезон с надежда за добра слука, спазване на правилата за лов и етично отношение към природата и дивеча.

Един от подходящите за пъдпъдъчи лов терени около Велинград бяха равнинните части от ловището на ЛРД-Лъджене. Именно тях избра за първия си излет една от смесените ловни групи с представители на ЛРД–Лъджене, ЛРД–Кръстава и ЛРД–Чепино.

велинград лов

Своеобразен водач на общността от любители на пернатия лов с кучета бе председателят на чепинската дружина Димитър Върбовски, който сподели, че за него ловът „на ход“ с четириноги помощници е възможно най-чистото ловно преживяване и то винаги му носи удовлетворение – независимо дали се увенчава със слука, или не.

Слуката в първия излет действително не беше лесна въпреки отдадената работа на птичарите, прецизно обхождащи земеделските и тревисти площи, където само преди седмица, при разузнавателен обход, ловците са преброили десетки пъдпъдъци.

велинград лов

В ранната утрин на първия ловен ден обаче, пъдпъдъчи песни почти не се чуваха и вдигнатите от кучетата птици бяха малко. Въпреки това, няколко от тях бяха свалени от точния мерник на ловците в групата и прилежно апортирани от ловните им помощници. Първата слука за деня и сезона бе отбелязана от Никола Станудин.

велинград лов

Успешен лов, но на гривяци, отчетоха и ловци в съседните землища. Ята от десетки диви гълъби се виждаха в небето още от ранната утрин. Честотата на гърмежите ориентираше, макар и от дистанция, за успеха на лова.

Със слука на гривяци – на прелет, се похвали и Янко Денизов от ЛРД-Лъджене.

Подробен репортаж от откриването на лова на прелетен дивеч във ЛРС-Велинград търсете в  бр. 8 на сп. „Лов и риболов“.

Христина СИМЕОНОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ