140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Бяла, Русенско – Приятни изненади с пъдпъдъците

бяла лов

След няколкото излета, проведени из ловищата на Беленското сдружение в горещия и сух месец август, местните ловци вече могат да направят някои изводи за състоянието на дивечовата популация. Ето какво споделят хора от „постоянното присъствие“ в лова.

Пъдпъдъците изненадват приятно. Не че са в изобилие, но определено ги има повече от миналата година. Анализирайки ситуацията, беленци са стигнали до извода, че липсата на поройни дъждове в началото на лятото се е оказала благотворна и птичките са дали здраво поколение, без да понасят големи загуби при пороите, както се е случвало в минали години. Повечето от отстреляните птици все още са слаби, понеже са тазгодишни, а това е още едно потвърждение, че има добър местен прираст.

бяла лов

Гургулиците обаче са на обратния полюс. Пръснати и редки птици в огромните слънчогледови масиви. Групират се по 20-30 гургулици, но само на отделни места. Не са повсеместно, както е било в добрите стари времена. Това ги прави още по-плашливи и е изключително трудно да остане незабелязан човек, колкото и стриктен да е в маскировката.

В този смисъл и ловуването е подчинено на доза късмет – да се локализират, да се заемат подходящи за стрелба позиции, да се покаже точно око. И дозата търпение, разбира се, без нея не става.

бяла лов

Поредният излет на групата на Теодор Ганев е в близост до гр. Бяла, в землището на с. Стърмен. Всички ловци се познават добре и имат голям опит в птичия лов. В групата са Неджати Чаушев, Стефан Сливков, Розали Коев, Ивелин Иванов и Георги Георгиев.

Ловуват на гургулица, но резултатите са много различни. Само Теодор Ганев съумява да изпълни дневната норма от 8 птици, другите са с по-скромен отстрел, а някои едва спасяват капото. Всички са на еднакво ниво като стрелци, в случая решаваща се е оказала избраната позиция.

В някои дружини от ЛРС-Бяла, където имат подходящи местообитания с гористи участъци, оврази, обрасли долини, пък се тешат с лов на гривяци. Там обаче тактиката е различна – най-добре се ловува по вечерно време, когато има засилен прелет. 

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ