140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Относително успешен сезон за лов на пернати в ЛРД-Баланово 

баланово лов

Относително успешен, така председателят Ангел Ангелов определи сезона за отстрел на пернати за ловната дружинка Баланово до момента. Ловците споделят, че са доволни най-вече заради това, че отново имат възможност да упражняват любимото хоби и че досега не са допуснали инциденти.

Не е важно дали и колко слука сме имали. Същественото е, че можем да излезем сред природата, казват балановци.

„Много е относително. Много е относително. Може в съботата да има добри успехи, в неделята да бъде съвсем по-слабо и обратното. Засега няма хора, изпълнили нормата. Отстрелва се основно пъдпъдък. Пъдпъдъците  сега започват да се събират на т. нар. пасажи за отлитане и не е изключено слуката да се увеличи. Надяваме се“, обясни  Ангел Ангелов.

Ловът на прелетен дивеч е предпочитан предимно от младите ловци, уточняват от дружинката.

„Активно ловуват Светослав Радуловски, Стефан Янев, Марио Могиларски, Обикновено по-младите ловци, мераклиите практикуват тоя лов. Той е много забавен и много интересен, но специфичното е това, че трябва да има обучено куче и тогава вече удоволствието е голямо. Без куче – трудна работа“, отбеляза председателят.

„Има дивеч. Напоследък ми прави впечатление, че има много– гривяци. Популацията на яребицата също се увеличава. Гургулицата намалява и заради това я ограничиха. При пъдпъдъка е относително, много зависи от времето. Едно дълго засушаване принуждава птиците да се изтеглят по по-високите части на планината, където е по-проветриво, има вода и т. н. Там е малко по- специфично“, казва още Ангел Ангелов.

баланово лов

Както е всяка година, сезонът за лов на пернати в Баланово бе открит със сбирка и почерпка, с курбан за здраве и добра слука, осветен от архиерейския наместник на Дупнишка духовна околия Георги Паликарски.

Присъствали над 30 души от дружинката, състояща се от около 60 човека. Дружинката е част от ЛРС-Дупница и обхваща землищата на селата Баланово и Палатово – част от Разметаница. В нея членуват ловци от двете села и кв. „Аракчийски мост“ на Дупница или хора, чиито корени са от този район.

 Юлияна КОЛЧАКОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ