ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

ЛРД-Войнежа – Като начало пет отстреляни диви свине

войнежа лов

Съвсем се бяха отчаяли ловците от дружината във великотърновското село Войнежа. Миналата година нямаха никаква слука с дивите свине. Този ловен сезон също се очертаваше да е без резултати. Слуката обаче дойде, когато мъжете съвсем не я очакваха.
Макар че диви свине трудно могат да се видят в землището на селото, този неделен ден ловците все пак решават да си опитат отново късмета. И се оказва, че са имали право да тръгнат с пушките.
Скоро след началото на гонката кучетата откриват цяла една сюрия, вероятно преминаващи през района животни. Ловците не се бавят, стрелят и едно след друго падат пет.

войнежа лов


Няма как да не се зарадват участниците в този ловен излет, но най-много – късметлиите да произведат точните изстрели.
Три диви свине отстрелва Георги Комитов, по едно – председателят на дружината Ивайло Първанов и гостът от с. Драганово, Горнооряховска община, Али Неджадин Али.
Глиганът на Али се оказва трофеен, около 140 кг, с 22 см глиги, за които има вероятност да получи някакъв медал.
Ивайло Първанов обяснява, че диви свине няма в тукашните ловни полета. Явно през тези години, откакто се появи АЧС, тя и тук е взела своя дял. Ако се появи някое животно, то ще е преминаващо, ала и това е рядкост. Затова петте отстреляни по времето на един ловен излет са голяма слука. А как ще е по-нататък, дали дружината ще успее да изпълни плана си за отстрела, ще се разбере, когато приключи ловният сезон.


Ако няма диви свине в землището на с. Войнежа, радостното е, че няма и много хищници. Дружината ще види някой чакал и това е. По всичко личи, че в този район се навъртат вълци, ала ловците досега не са ги забелязвали. Няма и оплаквания за пострадали домашни животни, макар че в селото се отглеждат повече от 200 крави и 400-500 овце.
Явно вълците намират някаква друга храна на полето и в горите, за да не закачат добитъка. Това пък може да означава, че дивеч има, като изключим прасетата.
Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ