НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Попово – Добиват се трофейни благородни елени със златни медали

попово лов

От общо 8 благородни елена, отстреляни от чужденци по линия на Международния ловен туризъм на територията на ЛРС-Попово, 6 са златни медалисти и два са оценени със сребърни медали.

Отстрел реализират и местните ловци. При заложен план от 510 животни досега са отчетени 183. Известно е, че свръхпопулацията от благороден елен създава проблеми и е логично да се даде шанс и на местните ловци да спомогнат за нормализиране на обстановката.

Сезонът за групов лов на дива свиня бавно набира скорост. За първите два месеца са отстреляни 58 животни. В с. Горица са със 7 точни попадения, в с. Априлово – с 6, в с. Ковачевец – с 4.

попово лов

С по 3 диви свине са в селата Зараево и Водица. Падналият дълбок сняг в късната есен дава надежди, че силните дни в свинския лов предстоят. В добрите стари времена картината е била далеч по-добра  и погледнати от тогава сегашните статистически данни биха изглеждали прекалено скромни. Но най-важното е, че популацията бавно се възстановява след тежките поражения от върлувалата и по тези места Африканска чума по свинете.

В ЛРС-Попово дадоха възможност за организиране на заешки лов през двата есенни месеца октомври и ноември. Слуката все пак е скромна, отстреляни са двайсетина животни, но не всеки излязъл в тези дни ловец успя да се разпише. Най-добра популация от диви зайци се наблюдава в землищата на селата Ломци, Долец, Звезда, Сеячи, както и на гр. Опака.

попово лов

Традиционно силни резултати се отчитат и в борбата с хищниците. От началото на годината в сдружението са отстреляни цели 580 чакала и 225 лисици. Лидери в тази престижна класация са ловците от с. Водица със 124 чакала и 18 лисици. Добра работа вършат и в други дружини – Опака, Ломци, Кардам.

В сдружението ловуват на хищници и организирано, но имат и добри индивидуалисти, които също полагат усилия да държат чакалите под контрол.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ