НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Сезонът се преполови, битката на Югозапада с хищниците продължава

югозапада хищници

В дебатите и разискванията по темата за хищниците по време на общите събрания в осемте сдружения от региона след края на миналия сезон бяха правилно насочени, че най-подходящия момент за регулирането им е сезонът за лов на диви свине.

Наложи се тезата, че трябва да се подхожда максимално отговорно в сутрешните инструктажи преди гонките. Сега, в средата на активния сезон, информацията, която получихме от специалистите по лова в сдруженията на Югозапада вдъхва надежди, но все още има подценяване на тази отговорна задача.

югозапада хищници

В ловните полета, където балансът между хищници и дивеч е нарушен, последиците са трайно негативни. Все още има достатъчно време и ловни излети проблемът да бъде осъзнат от всички ловци.

Отстреляните вълци в осемте сдружения от Югозапада до този момент са 55, като най-добри показатели в този раздел са постиженията на ловците от сдруженията в Благоевград, Сандански и Струмяни – съответно с 26, 10  и 9 броя. 

От дружинките адмирации заслужават ловците от с. Крушица към сдружението в Струмяни, които за пет излета имат шест вълка.  При отстрела на лисици лидер в битката са ловците от сдружението в Сандански с 98 лисици, следвани от колегите им в Благоевград и Гоце Делчев съответно с 52 и 38 броя. 

Чакалът е прогресивно нарастващ вид особено по поречието на р. Струма и това е лоша новина за дребния дивеч в тези ловни полета.   Най-добре това са осъзнали ловците в Струмяни с 21 отстреляни чакала и Петрич с 11.

Тук е момента да посочим, че трябва да се подобри отчетността на отстреляните хищници особено при лисиците, чакалите и белките.

Не е късно сдруженията и горските стопанства да завишат стимулиращите премии за хищници, както това сториха в началото на сезона в ЛРС-Гоце Делчев.

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ