НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловец отстреля два вълка на дубле по време на групов лов в ЛРД-Остър камък

остър камък вълци

Паметен ще остане този ловен излет за секретаря на 48-ма ловна дружина в с. Остър камък към Харманлийското сдружение Янко Калинов (на 49 г.). Той все още не е преживял страхотните емоции и се връща често към разигралия се екшън. Готов е и сега да разкаже какво се е случило:

„Организирахме гонка за диви свине в м. „Петровия връх“, в горист район с преобладаващо меше (дъб). Заех позиция и бях в очакване, когато по отсрещното било видях някакво движение. Това е вълк! След малко се показа и втори. Разстоянието е около 70 метра, но нямаше време за размисъл. Усетят ли ме, край! Губя всякакви шансове. Прицелих се и пуснах едно бренеке по първия. Изквича и започна да се гърчи. Аз мигом стрелях и по втория, без да мога да се прицеля добре. По-скоро инстинктивно. Имах късмет, улучих го. И той изквича звучно и се строполи. Скочих и за секунди бях на мястото, за да ги довърша окончателно. Ударих два вълка на дубле!“

Бързо се разчува за сполуката на Янко и ловците се събират, за да се убедят с очите си, че действително са паднали два вълка – и двата мъжкари.

Единият е доста възрастен, на 8-9 години. Другият е младок в силата си – на 3-4 години. Това са първите вълци в актива на опитния ловец. Виждал е и друг път, стрелял е, но от голямо разстояние и не е имал късмет да уцели.

остър камък вълци

Този път е бил безпогрешен. Янко споделя, че са вдигнали глутница от 6 вълка при един групов лов по коледните празници. Някои излезли на пусиите, но така и не сполучили със стрелбата. А ги има при тях и често се случва да пропищят стопани по селата от набезите им.

Вълците вече са предадени на опитен препаратор в Асеновград и след обработката им ще красят дома на ловеца.

Янко все пак признава, че за него свинският лов е номер едно. Ловец е от 29 години и все е в дружина Остър камък. За това време със сигурност има над 100 отстреляни диви свине. Даже се случило така, че е закрил годината със слука при последния лов през декември и открил подобаващо пак с отстреляно прасе още на първия излет през януари. В дружината имат общ отстрел от 17 диви свине през този сезон.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ