140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД-Змейно – Гоначите са много и все с добри кучета

змейно лов

Дружината на с. Змейно, към ЛРС-Омуртаг, и тази година е сред лидерите по отстрел на диви свине. Завършиха сезона с 13 точни попадения и интересен развой на събитията по ловните полета.

Тръгнали са силно и са се радвали на дивеч още в първите излети през октомври. После прасетата са намалели и са имали и някои неудачни дни. През декември отново се е появил дивеч и дори са се радвали на слука и през януарските излети.

Един от опитните ловци Николай Петров, който има добри кучета и най-често е сред гоначите, споделя интересни факти от „кухнята“ на дружината:

 „При нас много ловци отглеждат кучета и може да се каже, че винаги има конкуренция кой да е гонач по време на гонките. Поне 8-10 колеги са с добре обучени кучета и изявяват готовност да са гоначи.

змейно лов

В състава ни членуват 36 ловци, но активно ловуват двайсетина, т.е. половината са готови да влязат в ролята на гоначи. Е, правим подбор, все пак трябва хора и на пусиите да се наредят…“

На последния ловен излет са организирали гонка в м. „Железари“ – на това място в миналото е имало малко село, но е запустяло и сега е обрасло със смесена гора – бук, дъб, габър. Теренът е полупланински, каквито са повечето ловни площи на дружината. Младокът Юксел Хасанов, който е бил на пусия, имал късмета да се справи с две животни, излезли пред него на отстрелно разстояние. Едното е солиден глиган, другото – по-малко.

И други ловци от ЛРД-Змейно имат добър отстрел през сезона. Мирослав Христов е сред кучкарите и също е записал две точни попадения. Сред отличниците са още Станимир Василев, Иван Стойнев. Ръководителят на Омуртагското сдружение Георги Георгиев също членува в дружина Змейно и е сред активните ловци.

Сезонът за групов лов на диви свине приключи, сега ще наблегнат на хищници. Все пак ловът продължава…

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ