140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Окончателно – В ЛРС– Велико Търново отстреляният дивеч е повече от миналия сезон

велико търново лов

Отиващият си ловен сезон показа, че надеждата за възстановяването на някогашната популация на дивите свине в ловните полета на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол 1884” във Велико Търново е по-голяма от предишните години.

Данните сочат, че не само планът за отстрела е изпълнен по-добре, отколкото през 2022/23 година – 58,6%, но и отчетените животни са почти двойно повече. Наистина, има недоволни ловци, но някои дружини дори прехвърлиха предвидените екземпляри.

велико търново лов

В с. Арбанаси отстреляха двойно повече диви прасета. Повече от плануваните са отстреляните животни от дружините във Въглевци, Войнежа, Плаково. А ловците от Войнежа, Къпиново-Церова кория и Плаково за един излет успяха да уцелят по пет животни.
Сега няма много големи екземпляри, както беше преди време, и ловните специалисти обясняват, че е така заради появата на АЧС и трябва да изминат десетина години след преминаването на чумната зараза, за да се появят очакваните над 200 кг глигани с трофейни глиги.

Ала все пак някои ловни дружини се похвалиха с по-едри диви прасета. Към 180 кг глиган бе отстрелян в землището на с. Ветринци, 165 кг – във Въглевци /претеглен на кантара в стопанския двор/, 160 кг – в Хотница.
Слуката споходи ловците от ЛРС-Велико Търново и с другия дивеч. Отстреляните пъдпъдъци са с почти хиляда повече от предишния ловен сезон. Добър досега е и отстрелът на гривяци. А по-нататък ще се разбере какво е положението с фазаните и водоплаващите пернати.
Добро е изпълнението и на плана за отстрела на хищници. За съжаление през този сезон няма повален вълк, макар че такива хищни  диви животни не липсват в ловните полета на дружините.

Затова пък отстреляните чакали са повече от предишната година, както и лисиците, скитащите кучета, свраките.

Традиционно добре са се справили със задачата да регулират популацията на хищниците дружините в Русаля, Самоводене, Килифарево, Ново село.

Милка ДЕНЕВА

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ