140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Ловците в ЛРС-Полски Тръмбеш наблягат на хищниците

полски тръмбеш лов

Членовете на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол“ – Полски Тръмбеш се ориентират най-вече към ограничаването на популацията на хищниците.

През януари шест дружини организираха групов лов и за един ден отстреляха 13 чакала и шест лисици. През изминалия ловен сезон ловците от с. Иванча отстреляха 50 чакала и 26 лисици, от с. Куцина – 42 чакала, от Обединение – 22 чакала и 27 лисици.

Сред най-добрите е и дружината в с. Петко Каравелово. Планът на сдружението за отстрела на хищни диви животни е преизпълнен, както беше и през предишния ловен сезон.

„Но хищниците нямат свършване,” оплаква се специалистът по лова Стефан Стефанов.

Намаляването на техните бройки продължава да е най-важната задача за ловците и те очакват това да помогне за увеличаването на дивеча в техните ловни полета, най-вече на дивите свине, които в този район на Великотърновската област никога не са били много, а чумната зараза съвсем ги намали.
За разлика от отстрела на хищници през отминалия ловен сезон ловната организация не може да се похвали с успехи в свинския лов и в излетите за пернат дивеч.

полски тръмбеш лов

Отчетът показва, че напоследък има отлив от лова въобще. 14 отстреляни диви свине, което е 14% изпълнение на плана, е по-малко от предишния ловен сезон.

Най-успешна е дружината в Петко Каравелово, която традиционно е сред първенците в свинския лов, с шест отстреляни екземпляра.
Ловците от ЛРС-Полски Тръмбеш проявяват слаб интерес към пернатия дивеч. След като пъдпъдъци рядко се виждат, логичен е отказът от тях, за да не се харчат излишни пари за бележки.

Рядко някой излиза и за фазани, макар че в ловните полета се забелязват много такива птици. Обикновено към тези пернати проявяват повече интерес ловци от съседното сдружение във Велико Търново, които редовно идват в Полскотръмбешката община, защото са сигурни, че ще имат слука.

Не често се излиза и за водоплаващи, вероятно и защото ги няма много заради по-високите зимни температури през последните години. Към този дивеч като че ли по-голям интерес проявяват единствено ловците от дружината в с. Павел.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ