НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Чирпан – С призив да се пазят свинете майки      

чирпан лов

„Може да се каже, че тази година груповият лов на дива свиня беше по-резултатен, поне с една идея по-добре от миналата година. Имаме общ отстрел от 46 животни, което е към 40% от заложения план“, спорели ръководителят на ЛРС-Чирпан Тодор Русев. И добави още факти от свършеното от ловците при тях.

„В с. Съединение двете ловни групи направиха острел от 9 диви свине, с 6 точни попадения са в с. Яворово, а 5 слуки имат в с. Изворово.

Популацията бавно се възстановява, това е факт. Но трябва да се прояви разбиране от нашите ловци и да не се стреля по майки. Акцентираме на такива инструкции, да се отстрелват преди всичко приплоди. Само така ще можем да си помогнем за по-бързо завръщане на този дивеч в нашите ловни полета…“

чирпан лов

По отношение на хищниците отчетените цифри са впечатляващи. В актива на сдружението досега има 577 чакала и 90 лисици, което и при двата вида е изпълнение около 60%. Вълци не са отстрелвани.

По високите части на Средна гора се навъртат, но като цяло не са много при тях. Имат изявени индивидуални стрелци и благодарение на техните усилия хищниците са под контрол.

Сезонът е започнал с доста добри резултати с пернатите. Отстреляни са 4500 пъдпъдъка, 1300 гургулици и 650 гривяци. Пъдпъдъците са се задържали за по-дълго време и на това се дължат по-добрите резултати в сравнение с преходната година. Този факт има своето обяснение. Земеделците са оставили по-дълго необработвани нивите след жътвата и така се е създала благоприятна среда за птичките.

чирпан лов

През миналата година са разселили около 1000 фазана из ловните полета на повечето от дружините. Тази година също имат намерение да продължат с благородната мисия, но изискванията за наличие на временни волиери за доотглеждане им създават затруднения.

Най вероятно ще се заемат да направят такава база поне в няколко дружини, за да се изпълнят нормативните разпоредби и разселването да се осъществи по план.

В състава на ЛРС-Чирпан има 30 ловни дружини и около 1160 ловци.

Младен ДОБРЕВ

Текст сн.

1. Ловците от с. Яворово имаха поводи за радост през сезона

2. Дачко Георгиев е най-изявеният хищничар от с. Партизани

3. Успешен лов на фазани в ЛРД-Чирпан

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ