140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС-Сливница – Завръщане към добрите стари времена

сливница лов

„Много силен финал на сезона за групов лов на дива свиня имаше при нас. В началото тръгнахме по-скромно, но с напредване на зимата нещата се промениха в положителна посока.

Повсеместно бяха отстреляни животни, хората са доволни. Очевидно природата се възстановява след пораженията, които нанесе чумата в предните години. Тази година чумави животни не сме срещали. Дивите свине се завръщат, припомнихме си добрите стари времена…“, сподели ръководителят на ЛРС-Сливница Петър Костов.

Ето някои факти, които ни предостави, като потвърждение на казаното от него. Отстреляни са 112 диви свине, при план от 152. За сравнение, в предходната година са имали отстрел от едва 76 животни, при заложен тогава план от 207. С оглед на скромния резултат са занижили плана и сега са близо до изпълнението му.

сливница лов

В ЛРД-Делян-Златуша  са шампиони със 17 точни попадения, което за тях е 140% изпълнение на плана. Много успешен сезон са имали и ловците от селата Вишан, Гургулят, Храбърско.

През февруари са организирали по два излета за всяка дружина групов лов на хищници извън горския фонд. Отстреляни са общо 26 чакала и 6 лисици. Сред най-силните в лова на хищници са дружините в селата Алботина, Делян, Големо Малово.

Чакали си имат, както навсякъде, но при тях като че ли все още не са такава напаст. Лисиците са доста по-малко. Не прощават на хищници и по време на свинския лов, но имат и много добри индивидуални стрелци в някои дружини.

С пернатите нещата обаче не са оптимистични. Пъдпъдъците намаляват с всяка изминала година и тази тенденция е трайна. Гургулици при тях няма много, а и с наложените от миналия сезон рестрикции отстрелът им е минимален.

сливница лов

Повече интерес представляват гривяците. Добър отстрел са реализирали в гр. Драгоман и селата Габер и Ялботина.

Такава в общи линии е картината през отминалия ловен сезон. В състава на ЛРС-Сливница има общо 17 дружини и 1050 ловци. В сдружението влизат селата от три общини: Сливница, Божурище и Драгоман.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ