НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Първите туристи – Чакали поеха към Слънчев бряг, поискаха увеличение на плана за ползване

чакали слънчев бряг

Чакали кръстосват пътя Бургас – Слънчев бряг, съобщи ръководителят на Ловно-рибарско дружество „Лебед“ Невен Карава­силев.

Дружинките в региона сигнализират за истинско нашествие на хищниците. Ча­калите превземат нови територии в селата Горно Езерово, Долно Езерово, Рудник, че дори жилищните комплекси „Меден рудник“, а от Атанасовското езеро нахлуват и в иначе престижния „Лазур“. Оттам се спускат по пътя към курорта Слънчев бряг.

чакали слънчев бряг

„Чакалът все по-инвазивно навлиза в жилищните квартали. Може да се чуе и види всяка вечер. Проблемът с хищници­те е много голям – предупреди Каравасилев. И вероятно тази тенденция ще продължи, тъй като влажните зони около Бургас и сушавите последни години осигуряват изключително богата хранителна база за чакала. Сушата влияе много благоприятно върху попула­циите на полевката – полската мишка, която е и основна храна за хищника. Вследствие на богата хранителна база и добри хабитати, чакалът се размножава изключително успешно.“

Тази година ловците в региона са надхвърлили на места до 200 процента плана за ползване на хищниците.

„Наложи се да искаме от Регионална дирекция по горите в Бургас увеличаване на плана за ползване от 1500 екземпляра, за да можем да ловуваме и да намалим натиска на чакалите върху фазана и яребиците, които разселваме ежегодно“, поясни Невен Каравасилев и уточни, че само до момента отстреляните чакали са 2 000.

 Лалка КИПРОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

Реклама

ЛОГО - СЛРБ