НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Последиците от Африканската чума в западните подножия на Рила още тежат

западните подножия на Рила чума

ЛРД-Хърсово от благоевградското ловно сдружение е съставена от четири ловни групи. В недалечно минало това бяха ловни полета, където слуката при лова на дива свиня беше обичайно събитие.

Сянката на болестта се оказа пагубна и през наскоро приключилия ловен сезон в западните подножия на Рила. Равносметката – отчайващо тъжна и негативна- групата в Бистрица отстреля едва три броя прасета, съседната четири, а останалите две най-тържествено се “занулиха”, като по този начин постигнаха най-тъжния финал в цялата ловна история.

Председателят на дружинката в Бистрица Валентин Ризов с голяма доза разбираема самоирония отбеляза, че с това постижение ловците категорично могат да кандидатстват за заслужили природозащитници.

Тази равносметка, обаче, като че ли ги амбицира допълнително и те въпреки всичко удвояват усилията за подобряване на хранителната среда за всички видове дивеч в техните ловни полета, като се надяват все някога каръка да приключи.

И прекрасно разбират, че това зависи и от тях. Още сега – в края на зимата, те подготвят площите за дивечовите ниви, като ги почистват от саморасли храсти, укрепват загражденията с подлива тел, за да не могат свободно пасящи коне и говеда да унищожават посевите от овес, който е обичайната култура, доказала предимства за дивеча.

Хищниците в ловните полета са сведени до санитарния минимум. Чакали няма, вълци също рядко се констатират най-вече заради смайващата упоритост на ловеца Семир Хаджиев, за който сме разказвали многократно и който доближава зашеметяващо постижение.

рила чума

Лисици има обичайно в района на крайградските села. За сметка на това има нова любопитна ситуация – броят на мечките в района застрашително нараства. Рядко минава излет без да се види мечка и ловците по постовете винаги са предупредени за това, за да не изпаднат в паника.

 Времето на отчетната кампания е повод да се вземат най-верните решения, за да може удоволствието от лова отново да спохожда ловните дружинки от западните подножия на Рила.

Кузман Петров

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ