140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Силен финал на сезона в ЛРС-Котел

котел лов

„Ако трябва да обобщя накратко как мина сезонът за групов лов на дива свиня, бих казал така: тръгнахме доста слабо, с епизодични животни през октомври, после през ноември нещата се подобриха, за да финишираме силно с почти повсеместен отстрел около Коледа и Нова година. Силният финал ни зарежда с оптимизъм, че популацията се стабилизира след вилнялата и при нас чума. За следващия сезон очакванията ще са по-големи…“

котел лов

Това сподели ръководителят на ЛРС-Котел Веселин Димитров.  И предостави повече конкретни факти от изминалия сезон.

Отстреляни са 61 диви свине. Шампиони са ловците от с. Стрелци с 16 животни. Градската дружина в Котел и дружина Градец имат по 12 слуки. В с. Жеравна са с 5, по 4 бройки имат с Кипилово и Филаретово.

котел лов

Само две дружини са останали „капо“ – Пъдарево и Ново село. Уточняваме, че статистиката е за календарна година и в актива не попадат животните от януарските излети.

 Много добри резултати отчитат котелските ловци с отстрела на хищници. Реализирани са 310 чакала и 88 лисици. Един вълк е паднал в с. Стрелци. С 58 чакала начело в престижната класация са в с. Градец, с 54 чакала – в с. Жеравна, а с 45 – в с. Филаретово.

котел лов

Ловуват и групово за хищници, но имат и силни индивидуални стрелци. Трима младежи правят истински чудеса в битката с чакалите в Жеравна. Това са Светослав Радилов, Стефан Димитров и Тодор Христов. Нека да уточним, че Стефан Димитров е отстрелял и две диви свине, като черешката на тортата през този сезон.

Има ръст в отстрела на пъдпъдъци. Отчетени са 665 птички, което е повече от предходната година. Гургулиците са по-малко (331), но на тях се ловува само епизодично. Като че ли най-силни са излетите за гривяци – 720 птици за сезона.

Прави впечатление, че популацията на диви зайци расте. Ръководителят на ЛРС-Котел Димитров споделя, че в землищата на някои села може да се преброят десетки дългоухи. Това дава основание за следващия сезон да се организира по някой излет за зайци.

Младен ДОБРЕВ

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ