НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРД–Петко Каравелово – Без голям оптимизъм за бъдещето на свинския лов

петко каравелово лов

Не е никаква изненада, че ловно-рибарската дружина в с. Петко Каравелово е първенец на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сокол – гр. Полски Тръмбеш” в свинския лов за отминалия ловен сезон, нали така е от години.

При отстреляни от ЛРС общо 14 диви прасета, шест са на петкокаравеловските ловци. Първото попада на мерника на Мартин Райков. После следват още пет, по едно на ловен излет. Най-добре с отстрела през този сезон се справя Анатоли Антонов, който се отчита с две отстреляни животни.

Много големи глигани с трофейни глиги, каквито е имало преди години, обаче засега няма. А председателят на дружината Тодор Ганчев обяснява, че този ловен сезон е бил труден. Той не крие разочарованието си, което споделят и останалите, защото слуката в свинския лов не се увеличава, каквито са очакванията на всички.

В началото, през първата година след появата на чумната зараза, ловците отстрелват едно диво прасе, след това четири, после осем, а когато стават 14, се връща надеждата, че ще се върне и някогашната добра популация на този дивеч. Обаче не става така и отстреляните животни намаляват. Затова и сега ловците не са много големи оптимисти за близкото бъдеще на свинския лов.
Колкото до пернатия дивеч, в ловните полета на дружината има доста фазани, за което помага и разселването. По р. Янтра, която минава през землището на селото, се срещат диви патици. Пъдпъдъци обаче няма и през този ловен сезон ловците излизаха основно за гургулици.
Хищните диви животни в землището на Петко Каравелово са доста, най-вече чакали, и ловците не се отказват от тях. Васил Йорданов е най-сериозният хищничар, който води класацията в този отстрел, а е добър и с дивите свине.

И другите ловци, дори и онези, които не са определени в дружините специално за хищничарски лов, не се отказват от задачата да ограничават популацията на чакалите и лисиците по време на групови излети. 

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ