140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

ЛРС– Горна Оряховица – Фондът работи, по-успешен отстрел на хищници

милка хищници

Отчетът на сдружение „Ловно-рибарско дружество „Сидер войвода” в Горна Оряховица показва, че регулирането на популацията на хищниците от неговите членове през отминалия ловен сезон е по-успешен от предишния. Отстреляните чакали, лисици и скитащи кучета са повече. Ловците стрелят и по хищни птици. Дружината в с. Янтра, например, е унищожила повече от 40 свраки. Проблемът е, че тези птици не винаги се отчитат и фактически не може да се установи каква е точната им бройка.
В ловните полета на дружините се срещат и не малко диви котки. Ловците често ги виждат. Ала откакто са защитен вид, популацията им нараства по-сериозно и това притеснява всички. Каква е точната им бройка, ще се разбере по време на тазгодишната таксация.
Както във всеки отстрел и в регулирането на бройките на хищниците също има първенци. Сред най-добрите са дружините в Джулюница, Горски долен Тръмбеш, 26-та дружина в Горна Оряховица, Мерданя, Поликраище, Драганово.

милка хищници


Може би най-сериозният стимул за увеличаването на отстреляните хищници е решението да се създаде специален фонд за подпомагане на борбата с хищните диви животни, което беше взето единодушно на годишното отчетно събрание преди две години.

Според това решение всеки ловец трябва да отстреля по два космати хищника, а ако някой не отчете в края на ловния сезон предвидените екземпляри, санкцията е 10 лв. за неотстреляно хищно диво животно.

Повечето от ловците се отнасят сериозно към тази задача, но не липсват и такива, които пренебрегват това си задължение. Парите от санкцията за неотстреляните хищници се събират и постъпват в партидите на дружините. Средствата ще се използват главно за разселване на дивеч.

Обмисля се да бъдат стимулирани най-добрите хищничари, но това ще бъде решено по-нататък.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ