НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Шампионските овации в Поповското сдружение са за ловците от с. Голямо Ново

поповското сдружение

С отстрел от 156 диви свине през отминалия сезон в Поповското сдружение са изпълнили плана малко над 50%, но пък тази обща бройка е доста над постижението от предходната година. Регистрирали са силен старт в първите няколко уикенда, после е имало известен застой откъм резултати, за да се получи и силен финал през декемврийските и януарските излети.

В общи линии през сезона са реализирани поне по 15-20 точни попадения на ловен ден.

Ръководителят на ЛРС-Попово Ангел Георгиев беше любезен да сподели повече подробности, подкрепени със статистически данни за отминалия сезон.  Безапелационен шампион в сдружението е дружината от с. Голямо Ново с колоритния председател Неджатин Салиев – Пижо. Те са финиширали с впечатляващите 22 точни попадения в свинския лов.

голямо ново лов

С по 13 диви свине в актива са в селата Миладиновци и Горица, с 12 животни са завършили сезона в Посабина, а с по 10 са в Априлово, Медовина, Марчино. 

Заради голямата популация на хищници, която се наблюдава през последните години, планът е висок и изпълнението му е около 50%, но и при тази ситуация впечатляват 650 отстреляни чакала и 300 лисици.

Големият лидер в тази класация е ЛРД-Водица с отстреляни 142 чакала и 32 лисици. Силни резултати са отчели и в ЛРД-Опака със 70 чакала и 30 лисици. Сред челниците в лова на хищници са ловците от Миладиновци и Априлово.

голямо ново лов

Поповчани имат силни индивидуални стрелци в почти всяка дружина и основно на тях се дължат успехите.

 От издаваните по 70-80 разрешителни за индивидуален лов на месец към 90% са отчитали реален отстрел.

През февруари, по предварително изготвен график, са провеждани и групови излети извън горския фонд, като всички дружини са имали възможност да си прочистят терена от намножилите се хищници.

С оглед на свръхпопулацията от благороден елен на територията на сдружението отстрелът е засилен.

През отминалия сезон са реализирани 260 елена и 194 кошути. Добити са и 8 трофея от чужденци по линия на Международния ловен туризъм, като 6 от тях са оценени със златен медал.

Сега в Поповското сдружение са настроени на друга вълна. Предстои да закупят от стопанството в Русе около 2500 фазанчета на 90-дневна възраст, които ще прекарат адаптационен период във волиерите на сдружението и впоследствие ще бъдат разселени.

Предвижда се и зарибяване на общинския язовир „Каваците“, който е предоставен дългосрочно на сдружението за управление на рибните ресурси.

Младен ДОБРЕВ

Посетете нашата Фейсбук страница

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ