ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Нашествие от крабове във Флорида

Жителите по крайбрежието на американския щат Флори­да са свидетели на странно явление. Пълчища раци-кра­бове се движат по улиците в търсене на път към океана. Любопитно е, че дотолкова са привикнали с човешката цивилизация, че дори се съобразяват с движението на ав­томобили и рядко дават жертви на пътя.

Темата придоби голяма популярност в социалните мре­жи. Будни граждани качват множество снимки и клипчета, на които има наистина любопитни кадри от рачешката ин­вазия. Възрастни хора споделят, че подобни преселения е имало и в миналото, но не чак с такава мащабност, както през това лято.

Учените от своя страна не виждат нищо необичайно в поведението на раците. Просто миграционните им преходи са подранили – вероятно заради задържалото се влажно време. Обикновено те стават през есента. Е, крабовете са повече от минали години, но това е добре – значи попула­цията им е стабилна. Това пък е радващо и за кулинарите, в Щатите се считат за голям деликатес.

Впрочем, някои се възползват от възможността да си съ­берат раци на сушата, макар да се прикриват от обществе­ните погледи, за да не ги обвинят в бракониерство.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ