ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Хищна стръвница вечеря с кончета

Мечката се навърта около туристическа пътека. Озверяла стръвница напада и обилно хапва с млади кончета! Мечката дебне жребчетата часове наред, но ги напада предимно нощем. Зловещите сцени на кръв и животински трупове се разиграват в местностите край дупнишките села Бистрица и Самораново. Стопаните са вдигнали ръце, но спасение от набезите няма.
„Открих онзи ден сутринта трупа на кончето, почти изядено от мечка – коментира пред регионални медии Генчо Василев, собственик на последното убито конче. –  Преди 10 дни стръвницата беше удавила малко конче и в съседното село Самораново. Няма какво да се направи. Мечките са под закрилата на закона. Почти всяка година стръвницата си взима курбан от собствениците на коне. Напада и убива малките които не умеят да се пазят”.
Собствениците на животни са разгневени, че не могат нищо да направят. Селските кметове ги съветват да си прибират животните и да не ги оставят нощем по ливадите. Но стопаните контрират, че през деня е горещо и конете не могат да се напасат. Затова и ги оставят по късна доба да обикалят поляните.
„Намираме се в близост до гора и е нормално диви животни да слизат в полето. Стопаните имат отговорността да пазят животните си”, обясниха от кметството в Бистрица.
В близост до населеното място има изградена еко пътека, която е предпочитана от туристи за разходки през почивните дни. Местните хора алармират, че озверялата мечка е започнала да се навърта в района и се страхуват да не се стигне до среща между човек и хищник .
„Колкото и да е страшна мечката, тя избягва да се навърта около хора. Не е глупаво животно, но ако й изскочи някой планинар, не се знае какво може да стане”, коментират жители на дупнишките села.
Те признават, че няма настъпила паника, но всички, които отиват към гората, имат едно наум и очите им са отворени на четири. У нас издаването на разрешително за отстрел на мечка е сложна процедура, която отнема много време. Затова и стопаните на домашни животни не таят надежди, че стръвницата ще бъде елиминирана и ще настанат по-спокойни дни за тях и стадата им.
Източник: България днес

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ