ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Риба-плъх паникьоса норвежки младеж

Когато въдицата натежала, норвежецът Оскар Лундал засякъл и заизтеглял към лодката си уловената риба, която обаче се съпро­тивлявала упорито и той положил доста усилия, докато я извади. 19-годишният младеж обаче бил доста шокиран от вида й, даже леко паникьосан. Особено го впечатлили огромните ококорени очи, заради които решил, че си има работа с някакво странно чудови­ще. Все пак запазил самообладание и съхранил улова си, бързай­ки да излезе на брега и да се допита що за твар е това.

Оказало се, че Оскар е уловил т.нар. Плъхова риба от сем. Hydrolagus colliei. Биолозите я считат за далечен родственик на акулите, но в действителност е съвсем безопасна за хората. По­неже обитава дълбоките умерени и хладни води, тя не е особено позната и е цяло чудо, че е попаднала на въдицата на младежа. Самият той признава, че повече от половин час я е теглил нагоре, понеже спуснал въдицата си на много голяма дълбочина.

По-късно Оскар показа снимки с уловената риба в социалните мрежи, а също се похвали, че още същата вечер са я сготвили и се оказала много вкусна, дори по-вкусна от треската, заради която младият рибар е замятал въдица.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ