ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Жегата умори сьомги в Аляска

Рекордно високите температури, които обхванаха щата Аляска през това лято, предизвикаха масов мор на сьомги, навлезли от океана в местните реки, за да дадат поколение.

Екип от учени незабавно беше изпратен на място, за да се про­учи обстановката и да се изяснят причините за мора по рибите. Изследвани са близо хиляда умрели сьомги от различни видове по река Юкон и притоците й, но не са открити никакви следи от инфекции или други външни поражения. При това загиналите риби все още били пълни с хайвер, тоест, са намерили смъртта си при навлизане в реките. Биолозите категорично поставили диагнозата: топлинен стрес, вследствие на прекалено затоплената вода.

Според Стефани Дейвидсън, ръководител на Комисията по рибните ресурси, за пръв път в нейната 8-годишна практика на от­говорния пост се сблъсква с такъв проблем. Причината е само и единствено в необичайно топлото време, заради което водата в реките е станала непригодна за живот на студенолюбивите тихоо­кеански сьомги.

Припомняме, че повечето от тези риби се размножават веднъж в живота, след което приключват земния си път. Този път обаче смъртта ги е застигнала преди да извършат свещената мисия по продължаване на рода.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ