НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Коя е любимата пушка на Джон Хантър?

Ловната страст има много измерения, а преследването на дивеча е само едно от тях. За някои ловци преследването на точния модел пушка може да продължи с години. Много по-дълго, отколкото преследването например на вълк.

На тази страст е посветена новата рубрика „Световни образци на ловни оръжия“, която стартира с новия брой на списание „Лов и риболов“. Неѝн автор е Стоян Ангелов – дългогодишен ловец, колекционер и ръководител по ловната и риболовна дейност в ЛРС „Сокол“-Берковица. В следващите броеве на списанието той ще представи част от своята колекция, а и други образци на доказани, редки и ценни ловни оръжия.

За начало може да се запознаете с пушка „Парди“, произведена през 1864 г. за мистър Брадли от Лондон за голямата за онова време сума от 80 гвинеи. Оръжието е от висок клас, с открити ударници, оригинални цеви от дамаскова стомана и приклад от турски орех, най-вероятно добит по нашите земи като част от тогавашната Османска империя. 155-годишната пушка с калибър 12, открити ударници и характерни за времето си патронници от 65 мм е в работно състояние и понякога оглася ловните полета на България.

Вероятно всички сме били запленени от книгата на Джон Хантър „Саваните на Кения“. В нея прочутият ловец казва: „Това беше стара пушка „Парди“. Според мен, тези оръжия са най-хубавото огнестрелно оръжие, направено някога от човек. Баща ми беше купил своята пушка на старо от един приятел, който на свой ред я беше взел от друг човек. Само Бог знаеше колко куршуми са изстреляни от нея, но въпреки многочислената стрелба затворът действаше като в деня, в който пушката бе излязла от магазина, а точната ѝ стрелба изпълваше сърцето с удоволствие“.

Най-великият стрелец за всички времена – лорд Оливър Фредерик Робинсън (1852-1923), е ловувал само с „Парди“ като през 1895 г. поставя рекорд, отстрелвайки 28 фазана в полет за 60 секунди.

Само знатни люде ли са ловували с такива пушки? На какви съвременни тестове издържат те? Още много подробности и снимки може да видите в брой 10 на списанието, което вече е на пазара.

Напомняме, че започна абонаментната кампания за сп. „Лов и риболов“ и в. „Наслука“ за 2020 г. Цените остават непроменени, в сравнение с 2019 г. и са 50 лв. за вестника и 60 лв. за списанието за цяла година!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ