ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сьомги бягат от норвежка ферма

Поредният инцидент с избягали изкуствено отглеждани сьомги в океана отново потвърждава сериозните опасения на експертите, че такива случаи застрашават дивата популация, понеже след време ще се получат кръстоски, които ще дове­дат до генни изменения. Напълно е възможно и пренасяне на вируси върху дивата популация.

Този път 10 хиляди сьомги са изтървани от садка в една от най-големите норвежки акваферми. Работниците от стопан­ството предприели обичайния сутрешен обход за подаване на храна, когато забелязали, че мрежата на една от садките е скъсана и в заграденото пространство няма никакъв живот. Когато ги хранят, обикновено рибите са много шумни и изли­зат на повърхността, правейки зрелищни плясъци.

Тепърва ще се изчисляват загубите за компанията, но това е нищо в сравнение с рисковете, които се очертават за ди­вата популация. Единствено доволни от случилото се били рибарите от най-близкото селище, които незабавно излезли с лодките си, за да си хванат от лесните за улов сьомги.

Подобни инциденти не са рядкост по рибовъдните ферми, базирани в морски води. По-рано през тази година избягаха питомни риби и от друго садково стопанство в скандинавската страна.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ