ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

НП „Пирин“: Система за регистриране на изстрели ще защитава дивата коза и кафявата мечка

„Работим по подобряване на природозащитното състояние на видовете дива коза и кафява мечка чрез изграждане на система за регистриране на изстрели в защитената зона Пирин на НП „Пирин“ – каза за предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“ Елена Топузова – началник отдел “Контрол и охрана” към Национален парк „Пирин“ и експерт по контрол и подобряване състоянието на местообитанието. Това е част от програмата „Околна среда 2014-2020г.“, обясни тя.

Тя обясни как функционира системата за регистриране на изстрелите. „При регистриране на събитие от разположените на терен специализирани сензори за разпознаване и регистриране на изстрели, ще бъде подаван сигнал към оператор или служител. Системата разпознава изстрели от различни оръжия, като ги различава от всички други специфични за района звуци, включително и от пиротехника. Информацията съдържа времето на засичането на изстрела, координатите на стрелящия и линк с визуализация на местоположението. За целта ще бъдат създадени специален софтуер и приложение“, поясни тя. По думите й срокът на физическото изпълнение на проекта е 43 месеца.

„Борбата с бракониерството е сложен и труден процес специално на обширната и труднодостъпна територия на парка. Разчитаме и на сигнали от туристи, посетители и ползватели на територията на парка. Това е и причината, заради която сме заложили изпълнението на дейността за израждане на система за регистриране на изстрели, която ще даде възможност за повишаване на ефективността при борбата с бракониерството“, отбеляза Топузова.

www.focus-news.net

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ