НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Американец хвана гигантски групер 159 кг

По твърде н е о б и ч а е н начин завър­шила 2019 година за американе­ца Джейсън Боил. Той имал късмета да улови ги­гантски групер (Hyporthodus nigritus) с те­гло 159 кг по крайбрежието на Флорида. Разбира се, снимал се с трофея и веднага ка­чил снимките в акаунта си в Инстаграм. Същевременно пояснил, че това за него е отлично приключване на риболовната година.

Огромната риба заинтересувала не само рибарите от щата Флорида, но и специалисти от Института за дива природа и рибно стопанство. Те се свързали с Боил, за да научат повече подробности относно улова.

Рибарят споделил, че е спуснал въдицата на цели 180 ме­тра, където всъщност е закачил групера. На базата на предос­тавените снимки експертите преценили, че рибата е на около 50-годишна възраст.

Веднага са се появили и някои статистически справки по отношение големината на тези риби. Според данни на UPI, най-големият групер, хващан по крайбрежието на Флорида, е тежал 198 кг. В биологичните справочници обаче се отбелязват още по-впечатляващи цифри. Груперите от този вид може да надхвърлят 300 кг, при ръст доста над 2 метра. Все пак такива риби в днешни дни едва ли са останали в дивата среда.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ