ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Малта – Производството на риба тон крепи аквакултурите

Аквакултурната индустрия бележи стабилност в Малта и за това говорят изнесени наскоро данни от националната статистическа служба. Малката островна държава, закътана в сърцето на Сре­диземно море, има добре развити садкови стопанства, базирани в морски води. В тях отглеждането на риба тон е без конкуренция с почти 90% от общото производство.

Анализирайки дейността на аквакултурите, малтийците отчитат ръст от 19% за 2018 година спрямо предходната година. Общата стойност на произведената във фермени условия риба през 2018 година възлиза на 239 млн. евро, което е с 38 млн. евро повече от 2017 година.

Малтийските рибовъди неслучайно са се ориентирали към от­глеждане на риба тон. Нейната популация в дива среда се свива от година на година, а търсенето продължава да е голямо. Харесват я не само европейците, ами и азиатци, и американци. Освен това е основна суровина за консервната промишленост, така че реализа­цията на продукцията не е проблем, стига рибата да е с качествено месо. Това изискване очевидно се спазва от местните рибовъди, щом аквакултурите процъфтяват.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ