НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

Рядък вид прелетни птици се засели край Бургас

Тази година някои прелетни птици се върнаха по-рано в България и вече заеха гнездата си. Едни от тях са белошипите ветрушки. Първата завърнала се птица е мъжка и беше тук на 25 февруари. Благодарение на положените усилията от екипа на Зелени Балкани изчезналият вид беше възстановен в района на Сакар. Оказа се обаче, че птиците са избрали за свой дом и място край Бургас.

Градимир Градев, ръководител на проект в Зелени Балкани: “Тези птички бяха изчезнали като гнездящи от България и ние ги възстановихме в района на Сакар. Малко по-късно намерихме една неизвестна до момента колония в района на рафинерията край Бургас, в самата производствена площадка. Това е второто място, където птиците гнездят със сигурност у нас. Там колонията е по-малка, състои се от няколко двойки. Съвместно с нефтозавода работим за тяхното подпомагане, поставили сме им къщички. Имаме птица от там, която е маркирана със сателитен предавател, тя все още е в Африка, но произхожда от тази колония“.

Заради липсата на безпокойство от страна на хора и бракониери птиците са намерили спокойствие и гнездят на територията на завода. Те ловуват в близките ниви като се хранят с насекоми, малки гризачи и влечуги.

През последните няколко дни екипът на Зелени Балкани е преброи повече от 20 белошипи ветрушки летящи над село Левка, Свиленградско. Проектът „Възстановяване на белошипата ветрушка“ е започнал през 2012 година.

www.bulgaria.actualno.com

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ