140 години организирано ловно движение
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" 140 години организирано ловно движение

COVID-19 застрашава планинските горили

В началото на миналата седмица Асошиейтед прес (АП) разпространи тревожен доклад на водещи природозащитни организации, с който експерти най-отговорно предупрежда­ват, че коронавирусът COVID-19 представлява много серио­зен риск за бъдещето на застрашената от изчезване планин­ска горила (Gorilla beringei beringei). Вирусът убиец поразява също шимпанзетата и други примати.

В Конго, Уганда, Руанда около 900 планински горили жи­веят в защитени територии. Към септември 2016 г. тяхната численост се оценява на 880 екземпляра.

Националният парк „Вирунга“ в Конго, в който живеят около една трета от всички представители на този подвид, поставя рестрикции за посетителите до 1 юни. Официално обяве­ната причина за това решение са „съветите на доказани в областта експерти, посочващи, че приматите, включително планинските горили, са податливи на усложнения, произти­чащи от коронавируса COVID-19.”

Съседна Руанда също временно прекратява туризма и из­следователските дейности в 3 национални парка, които са дом на примати като горили и шимпанзета.

Планинските горили са предразположени към някои ре­спираторни заболявания, от които се разболяваме и ние. Те обаче са изключително опасни за приматите. Това е офици­алното становище на Световния фонд за природата (WWF), което ограничи максимално стандартните туристически ту­рове в Националния парк Вирунга. Правилата за отстояние, които се въведоха, изискват минимум 7 метра дистанция между приматите и туристите.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ