ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Хубава си моя горо…но не винаги си била такава

Обезлесена, камениста, „лунна“– така е изглеждала голяма част от България в началото на XX век. Природната картина в Западна България и Софийско, по южния склон на Балкана над китните днес розови долини, в Родопската яка над Пловдив, в Източните Родопи и другаде малко се е различавала от пейзажите, с които свързваме Мала Азия, Южна Гърция и подобни географски райони. Колкото по-малко гора, толкова по-малко живот – не случайно това е и времето, в което страната ни е изправена пред вероятността да загуби голяма част от биологичното си разнообразие, а видове като благородния елен са на ръба на изчезването.

Сто години по-късно сякаш някакъв художник си е поиграл и е оцветил снимките от онова време. И ефектът в никакъв случай не е зрителна измама, благодарение на навлизането на цветната фотография.

Този художник са българските лесовъди, които през 2020 г. отбелязват три знаменателни годишнини – 95 години от провеждането на първата Седмица на гората, 95 години лесотехническо образование в България и 115 години от началото на борбата с ерозията у нас.

Пряка е връзката между тези три събития, от които ни дели век, и ландшафта, който виждаме на съвременните фотографии. Но ние живеем във време, в което с висока стойност се оценява само това, което може да се пласира, реализира и консумира на момента. Какво да кажем тогава за труда на българските лесовъди, ефектът от който се проявява след десетилетия, а понякога и чак след 110 години? Труд, който в историята на България винаги е бил подценен, а имената дори на най-ярките му представители често остават анонимни в колективната памет. И понеже пред лицето на тези факти наистина няма какво да кажем, единственото, което можем да сторим, е дълбок поклон пред свършеното от тях.

За българските ловци и риболовци гората има още по-дълбок смисъл. Защото, ако перефразираме една знаменита мисъл на българския писател и инженер-лесовъд Николай Хайтов – Загубим ли гората, загубили сме всичко!

Още подробности и уникални исторически снимки може да видите в материала на инж. Борис Господинов в априлския брой на сп. «Лов и риболов», който вече е на пазара.

 

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ