НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Кения – Рибарите живнаха заради… коронавируса

киния

Огромна част от потреблението на риба в Кения донеотдавна се задоволяваше от китайски внос. Всякаква морска и сладко­водна замразена риба идваше от там и то на достъпни цени. Това обричаше на мизерия рибари в Кения, които разчитаха на улов от езерото Виктория, но по-високата цена на собстве­ната риба я правеше непродаваема. Мнозина притежатели на лодки и лиценз за улов, хващаха колкото за собствена прехра­на.

При нарушените търговски връзки на Китай, заради плъзна­лата от там пандемия от COVID-19, рибните доставки за цяла Африка секнаха. А и каквото имаше на пазара в Кения като вносна риба, хората се страхуваха да купуват, заради притес­нения от евентуално пренасяне на заразата.

Хванаха гигантски скат в Бенгалския залив

Това даде шанс за реализация на уловите на местната ри­барска общност. Сега рибарите работят на удължен график и се радват на пълна реализация на уловената от Виктория риба, при това на много добри цени. Даже нетърпеливи клиенти ги из­чакват на брега и изкупуват рибата директно от лодките. Макар, че рибните ресурси там са драстично намалели, в езерото се въдят над 100 вида риби и все още има какво да се изгребва.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ