ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Сезонът на сьомгата в Аляска пред провал

сьомга в Аляска

Лидерите на рибарската общност в залива Бристол в Аляска, където се добива почти половината от сьомгата в света, имат сериозни при­теснения за последствията от разразилата се пандемия от коронавирус. Отправено е искане до губернатора на северния американски щат за отлагане на сезона за активен риболов, който по традиция започва от началото на юни.

Местната рибарска общ­ност наброява 7 хиляди души, които живеят в неголеми се­лища по крайбрежието. Но по време на активния сезон прииждат рибари от всички краища на Съединените щати и тогава населението се ут­роява. Притесненията идват от липсата на здравна струк­тура в региона. Единствената болница разполага с едва 16 легла и ако COVID-19 достиг­не до тази най-северна тери­тория на САЩ, положението ще излезе от контрол.

Алис Руби, кметът на Ди­лингам, най-големият рибар­ски център в Аляска е един от радетелите за отлагане на сезона:

„Нашата рибарска общност е застрашена от коронавиру­са. Ако не се ограничи при­иждането на външни хора заради риболова на сьомга, неминуемо заразата ще се пренесе и положението ще стане страшно. Надявам се губернаторът да чуе нашите призиви, ако не – ще се нало­жи да вземем мерки самосто­ятелно…“

сьомга в АляскаСамите рибари са наясно с рисковете от разпростране­нието на болестта, но пък има и такива, които никак не са съгласни да пропускат сезо­на. Анди Уинк, изпълнителен директор на Регионалната асоциация на риболовния флот има своята позиция:

„Затварянето на риболова не е никак добро решение за хора, които са похарчили много пари за закупуване на кораб и получаване на разрешително за риболов. Уловът на сьомга, който носи солид­ни доходи през последните години, позволи да се на­правят и големи инвестиции в бранша. Така че мненията по отношение на евентуална забрана не са еднопосочни. Дори и да не се затваря сезо­нът, едва ли през тази година може да се очакват големи печалби. Риба вероятно ще има, но реализацията й на па­зара неминуемо ще срещне затруднения.“

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ