ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Внимавайте с дезинфекцията!

Все повече ветеринари във Франция призовават стопаните на домашни любимци да не прекаля­ват с активната дезин­фекция на своите питом­ци във връзка с новия коронавирус, тъй като честото миене със сил­ни почистващи средства може да предизвика сери­озни изгаряния на кожата на кучетата.

Шарлота Пике, ветерина­рен лекар от Горна Савоя, изразява своята тревога, виждайки как се увеличават трагичните случаи на инток­сикация и кожни изгаряния от използване на препарати за децинфекция, които не са предназначени за животни. „Хората непрекъснато ни питат как да дезинфекци­раме кучето след разходка, каква таблетка да му сложа в устата, след като е близа­ло земята, какви обувки да му сложа на лапите и с какво мога напълно да го почистя – споделя доктор Пике. – В повечето случаи хората използват дезинфекциращ гел за ръце или спирт. Но първата опасност в такъв случай – това е парене и сърбеж или поради контакта с химическото средство, или след като животното започ­не да ближе козината си.”

След подобна щателна „дезинфекция” вече има ре­дица случаи на отравяне, и дори понякога се стига до алкохолна кома. Това става, когато животното изпада в пълно опиянение, след като е погълнало гел за ръце на спиртна основа.

Според специалистите от ветеринарната клиника Vet Alp Leman във Франция, не е нужно да се мие щателно кучето след разходка. Или, ако вашият любимец на­истина се нуждае от вана, може да използвате вода и обикновен шампоан за до­машни животни.

Експертите препоръчват на стопаните редовно да си мият ръцете, когато полагат грижи за своите питомци. Още един съвет: не позво­лявайте на вашите любимци да ви ближат по лицето!

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ