ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Спасиха двама бедстващи рибари в Тихия океан

бедстващи

Щастлива се оказала съдбата за двама от тримата рибари, които след цели 42 дни прекарани на дрейф в Тихия океан, са спасени. Това съобщиха наскоро новозеландски медии.

Драмата се разиграла край Маршаловите острови. Трима­та колеги излезли на риболов с малко корабче на 2 април и приближили до остров Ибай. Двигателят обаче се повредил, а извилата се силна буря ги отнесла и те загубили контрол над плавателния съд. Същевременно загубили и връзка със света.

Спасителни екипи от Американската армия и от Бреговата охрана на Маршаловите острови ги издирвали упорито, но не открили нищо и тримата рибари били отписани. Всички считали, че са загинали, а корабчето е потънало.

Чак на 14 май Робинзоновците били открити край бреговете на микронезийския остров Намолук, на цели 1600 км от мяс­тото на инцидента. Всъщност на корабчето били двама от тях, за третия такова изпитание очевидно се оказало непосилно. Били напълно изтощени и в критично състояние, но все пак живи. Лекарите в местна болница ще се потрудят доста, дока­то ги възстановят.

Както се вижда, дори и в съвременния свят на всякакви технически постижения и суперкомуникации, океанът може да се окаже по-силен и да постави човешкия дух на какви ли не изпитания.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ