Екип от учени от Сибирския федерален университет и Института по биофизика към Руската академия на науките за разработили уникален метод за разпознаване хайвера и филето на отглежданите във фермени условия есетрови риби с тези от дивата природа.
Новата разработка се основава на анализа на специфични биохимични маркери – по- специално се изучава съставът на мастните киселини, които влизат в организма на рибата заедно с храната. Наличието и съотношението на различни мастни киселини варира значително при дивата риба и при тази, отглеждана в садкови стопанства.
„Фуражите, ползвани за добиване на есетрова маса във фермите, съдържат специални мастни киселини, които след това може да се открият във филето и в хайвера. Няма да намерим такива в дивите им роднини, понеже тяхното изхранване е на съвсем друга основа и биохимичните маркери ги разпознават. Така лесно ще можем да се произнесем по въпроса дали рибата е гледана във ферма или е расла на свобода. Уточняването на произхода е пряк път към пресичане на бракониерството, на което от години са подложени ценните есетрови риби“, споделя Анастасия Рудченко, доцент в катедрата по водни и сухоземни екосистеми на Сибирския федерален университет, един от съавторите на изследването.
Анализът в съотношението на мастните киселини се извършва със специална техника – хроматографи, оборудвани със спектрометрични детектори. Изследването става сравнително бързо и ще бъде от полза при всякакви съмнения по отношение произхода на рибата.
Хванаха гигантски скат в Бенгалския залив
Новата методика все още е в процес на регистрация и патентоване и до внедряването й ще мине време. Но учените са уверени, че чрез нея ще спомогнат за намаляване на незаконно уловените есетрови риби и така ще спасят дивата популация. Ако бракониерите са наясно, че няма как да реализират улова си без да има последствия за тях, сами ще се откажат от тази дейност.