ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Велико Търново – Въпреки коронавируса – грижи за дивите животни

грижи

Пандемия или не – изпадналите в беда диви животни могат да разчитат на грижите на хората. От началото на годината във Великотърновска област бяха спасени и изпратени за лечение и грижи в Спасителния център за диви животни в Стара Загора два обикновени мишелова, два бели щъркела, които не успели да отлетят на юг с ятата си, и пет малки катерички.
Както информират от великотърновската екоинспекция, катеричките били открити в края на април в с. Стефан Стамболово, Полскотръмбешка община. Местните жители забелязали, че майката не се появява, може би е била убита от хищници. Хората не знаели как да се погрижат за малките животинки, затова побързали да телефонират в РИОСВ в областния град. Екоспециалистите прибрали малките животинки. Те били на възраст около три седмици, в добро състояние, хранели се самостоятелно. Катеричките, които са включени  Червената книга на България като вид почти застрашен от изчезване, били изпратени в спасителния център за диви животни в Стара Загора, за да се погрижат там за тях.
И още един интересен случай. По време на акция за спасяване на 100-годишна топола в с. Бяла река, Сухиндолска община, в нейните клони бил открит бухал. Там той си направил гнездо и снесъл четири яйца. При почистването на клоните на дървото гнездото било запазено, за да може птицата спокойно да отгледа малките си.

Милка ДЕНЕВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ