НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Етиопия пази маймуните с „кървящи сърца“

етиопия маймуни

Заради видимите отдалеч алени петна гола кожа на гърдите им, геладите са нари­чани маймуните с „кървящи сърца“. Те са от емблематичните видове на африканските високопланински ливади и се срещат само на Етиопското плато.

Геладите са най-малката „издънка” от рода Theropithecus, който преди милиони години се е простирал от Южна Африка до Испания и Индия. Някога сред най-забеле­жителните примати те вероятно изчезнали поради климатичните промени, съперни­чеството с по-адаптивните павиани и зара­ди нашите предци, които ги убивали. Днес от Theropithecus са останали само гела­дите, които предлагат ценно, макар и не­съвършено прозрение за света, обитаван от предците ни. Уникалната морфология, меню и поведение на единствената в света тревопасна маймуна помагат на учените да търсят следи от еволюцията на приматите.

При геладите се наблюдава ясно изра­зен полов диморфизъм. Мъжките достигат на ръст 70-75 см, с още 45-50 см опашка и средно тегло около 20 кг. Женските са ви­димо по-дребни: ръст „50-65 см и средно тегло около 15 кг. Окраската на женските е еднотипно кафява, докато при мъжките се наблюдават различни тонове и различна дължина на косъма по определени части на тялото. Те имат характерна грива, която покрива плещите и гърба, а космите на края на опашката са дълги, подобно на конска­та опашка. Клепачите и при двата пола са бледи.

При мъжките петното гола кожа е яркочервено и космите по края му са бели. При женските петното е бледо и незабележимо, но когато се разгонят, то се подува и ста­ва ярко червено. Смята се, че тази черта е аналог на червените задни части при пави­аните. За разлика от тях геладите прекарват голяма част от времето си, хранейки се сед­нали и така биха скривали своя „сексапил”.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ