ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Коми – Промишленият риболов губи позиции

коми

Водните биоресурси в руската република Коми намаляват и това се вижда от изнесените наскоро статистически данни. За 2019 година от вътрешните водоеми са добити едва 156 т риба, което е намаление с 26% в сравнение с предход­ната година. Темпът на свиване на добивите се забелязва от 2015 година насам и засега е необратим. Тогава са ре­ализирани рекордните 382 т риба. Общо 26 са официално лицензираните ползватели на рибните ресурси.

Основен район за промишлен улов на риба в Коми е Печорският басейн (река Печора и притоците й), където през миналата година са реализирани около 90% от уловите. Най-популяр­на сред рибите е атлантическата сьомга, но нейната попу­лация също е намаляла и уловите се свиват. В действител­ност обявените квоти така и не могат да бъдат реализирани.

Любопитно е да се отбележат и постиженията на любите­лите риболовци. Те са усвоили общо 2,5 т риба и поне при тях има лек ръст от 5% нагоре в сравнение с резултатите от 2018 година. Най-често риболовците се забавляват с улов на щуки, сигове, липани, костури.

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ