НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

Мечките отново нападат, родопчани са разтревожени

мечки родопчани

Пролет с мечките. Всяка пролет за родопчани се повтаря една и съща песен. Събудилите се от зимен сън мечки започват да безчинстват, като потърпевши са преди всичко селскостопанските животни и пчелините, а в крайна сметка това се отразява най-вече на техните стопани, които въпреки положените усилия остават с празни ръце.

След пукването на пролетта, която се оказа късна, студена и дъждовна в планината за един месец са извършени повече от 11 дръзки напдения върху селскостопански животни и пчелини в района на община Баните, като нанесените щети се изчисляват на над 10 160 лв. В края на април са унищожени повече от 3 пчелина в с. Вишнево, а в началото на месец май в района на съседното село Гълъбово мечки са убили крава, 5 телета, 2 овце и няколко ярета. С това дръзките мечи нападения не спират като продължават в района на централното селище Давидково, където са унищожени пчелни семейства, независимо от мерките за охрана и защита.

В края на май потърпевши са жителите на с. Сливка, като се разделят с две крави и овце. Дръзките нападения в района на община Баните се свързва с близостта на населените места с резервата „Кормисош”, където мечките се отглеждат, но са свободни и се предвижват с цел намиране на храна.

РИОСВ–Смолян провери 19 сигнала за щети от мечки от началото на годината

Експерти от горското стопанство в с. Славейно са категорични, че авторите на кървавите деяния са дело на две стръвници и ще поискат от министерството

Родопчани са разтревожени от факта, че не се предприемат мерки за кардинално решаване на въпроса и създаване на предпоставки за хармонично съжителстване на представителите на българската гора. Това може да се постигне с регулиране броя на предсавителите на вида, в случая на мечките, и създаване на подходяща хранителна база, което ще спре или намали кървавите набези на мечките, които постоянно пакостят на родопското население. Когато се обмислят мерки за решаване на нарастващия всяка година проблем с мечките не трябва да се забравя социалният елемент. Родопчани често отглеждат за себе си по една крава и няколко овце. Това са начините за препитание на планинците, а когато мечките им ги отнемат, остават без прехрана.

Искра СИРАКОВА

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ