ЛОГО - СЛРБ
НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България"

  Още едно зубърче се роди в Източни Родопи

роди се зубърче

Стадото зубри в Източни Родопи се увеличи с още един член. Малкото зубърче е мъжко и е родено на Деня на детето – 1 юни. Това е второто животно, което се ражда на свобода на юг от Дунав от векове насам, след като през 2019 г. зубрите бяха освободени в дивата природа на Родопите. Това съобщиха от Фондация „По-диви Родопи“.
Възстановяването на зубрите в Родопите е съвместна инициатива на Национално ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България” и Фондация „По-диви Родопи” и е от част от дейностите по възстановяване на едрите диви тревопасни в Източните Родопи. Зубрите се отглеждат контролирано в Дивечовъден участък „Студен кладенец” към НЛРС-СЛРБ. Още с пристигането си се превърнаха в атракция за местните хора и туристите, но след освобождаването им в дивата природа наблюдението им без опитен водач е много трудно. Като всички диви животни те избягват човешкото присъствие и в случай на заплаха обикновено предпочитат да избягат и да се скрият. В размножителния период, когато имат малки, зубрите, както и елените, са изключително чувствителни и затова е много важно да се избягва безпокойството. При случайна среща трябва да се спазва дистанция от поне 50 метра и да се избягват шума и резките движения. Добре е посещенията в района да се координират с екипа на ДУ „Студен кладенец”, които предлагат и наблюдение на зубри и елени с опитни водачи.
роди се зубърче

„Майката и бебето се чувстват добре, малкият расте бързо и уверено следва стадото – казва Христо Христов от Фондация „По-диви Родопи“. – Когато малкото зубърче се отдели от майка си, някоя от по-големите сестри поема надзора над бебето. Подобно на хората и при тревопасните животни за малките да се грижат всички членове на семейството.”

След векове отново зубри на свобода в България
За животните продължават да се полагат грижи и се води ежедневен мониторинг на поведението им. „След освобождаването им от адаптационната ограда през 2019 г. животните постепенно започнаха да заемат екологичната си ниша и да извършват сезонни миграции – есента и зимата прекарват в по-ниската част на ДУ „Студен кладенец”, а през пролетта постепенно се качват към по-високите и трудно достъпни части на района“, коментира още Христов. Източник: Фондация По-диви Родопи
Снимки: Десислава Костадинова/По-диви Родопи

РЕКЛАМА

Facebook
Twitter
LinkedIn

Сходни публикации

Реклама

ЛОГО - СЛРБ